Genel Müdürümüz Dr. İzzet ALAGÖZ Dünya Gazetesine Gündeme Dair Açıklamalarda Bulundu

4 Kasım 2020
sdasdasd.JPG

EÜAŞ, bünyesinde geliştirdiği yerli jeneratör, kalibrasyon ve vibrasyon sistemi projeleriyle kritik ihtiyaçlarını yerli imkanlarla karşılamayı amaçladığını belirten EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz "Bunlardan sadece yerli jeneratörün ekonomiye katkısı 100 milyon lira olacak" dedi.

Devletin genel enerji ve ekonomi politikaları kapsamında 2001 yılında faaliyete başlayan ve elektrik üretiminde yüzde 18 pay sahibi olan Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), yerli ekipman üretimine yönelik projeler geliştiriyor. Yerli ekipman üretimine odaklandıklarını belirten EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet Alagöz, "Bünyemizde gerçekleştirdiğimiz yerli jeneratör, kalibrasyon ve vibrasyon sistemiyle kritik ihtiyaçları yerli ve milli imkanlarla karşılıyoruz. Bunlardan sadece yerli jeneratörün ekonomiye katkısı 100 milyon lira olacak" dedi.

 

Elektrik Üretiminin Yüzde  82'si Yerli Kaynaklardan

Ana faaliyetlerini elektrik enerjisi üretimi ve toptan ticaretinin oluşturduğunu belirten Dr. İzzet ALAGÖZ, sahip oldukları elektrik üretim tesislerinin ve maden sahalarının işletme, bakım-onarım, rehabilitasyon ve modernizasyon çalışmalarını da yürüttüklerini bildirdi. Dr. İzzet ALAGÖZ, faaliyetlerinde kritik öneme sahip üç alanda gerçekleştirdikleri projelerle, dışa bağımlılığı azaltıp, ihtiyaçlarını yerli ve milli imkânlarla karşıladıklarını söyledi. EÜAŞ mülkiyetinde 12 adet termik, 48 adet hidroelektrik ve 2 adet rüzgâr santrali bulunduğu bilgisini veren Dr. İzzet ALAGÖZ, 20 bin 986 MW'lık kurulu gücün 7.587 MW'mı termik, 13.381 MW'mı hidroelektrik ve 17 MW'mı da rüzgâr santralinin oluşturduğunu söyledi. Türkiye'nin elektrik üretimin de kullanılan birincil enerji kaynakları açısından çok zengin olmadığına dikkat çeken Dr. İzzet ALAGÖZ, "Buna karşın yerli kaynak kullanımına ağırlık veren EÜAŞ, 2019 yılında ürettiği toplam 59,4 milyar kWh elektrik enerjisinin yüzde 74'ünü hidrolik ve yüzde 8'ini linyit olmak üzere toplam yüzde 82'sini yerli kaynaklardan sağladı" dedi. 

 

Yerli Otomasyon Sistemi Geliştirmeye Odaklanıyor

 

Dış kaynaklı otomasyon sistemlerine bağımlılık yüzünden EÜAŞ'ın çok sayıda olumsuzlukla karşı karşıya kaldığını dile getiren Dr.İzzet ALAGÖZ, bunları; "Yüksek maliyetler dışında teknolojideki hızlı gelişmeler nedeniyle satın alman sistemin birkaç yıl içinde yeni istekleri karşılayamaması, bazı durumlarda sistem daha henüz ömür döngüsünü doldurmadan teknik desteğin sona ermesi, eski sistemler için yedek parça bulunmasındaki zorluklar, sistem güncellemelerinin maliyetli olması ve alman yazılımlarda donanıma aşırı bağımlılık" olarak sıraladı. Bunların giderilmesi için de yerli otomasyon sistemi geliştirmeye yöneldiklerini ifade eden Dr.İzzet ALAGÖZ, EOS Projesi Yazılım, Donanım ve Siber Güvenlik olmak üzere 3 alt grupta toplam 11 kişiden oluşan bir çekirdek grubun hazırladığı sistemin, pilot olarak Kepez II HES'de kurulduğunu anlattı. Santrallerde yüksek bedel ödenerek tesis edilen vibrasyon izleme sistemlerinin de düşük maliyetle kurulması amacıyla da çalışma başlattıklarını söyleyen Dr. İzzet ALAGÖZ, bunun 2020 yılında 7 santralde kurulması projesini yatırım programına aldıklarını bildirdi.

 

HES bileşenlerinin yerli olarak tasarımı projesinden de bahseden Dr. İzzet ALAGÖZ, bu kapsamda türbin, jeneratör, SCADA, ikaz ve hız regülatörünün yerli olarak tasarımı, imalatı, montaj ve devreye alınmasının bulunduğunu anlattı. Dr. İzzet ALAGÖZ, MİLHES projesi kapsamındaki işler tamamlanıp Kepez 1 Santrali Ünite-1'in 11 Ekim 2019'da devreye alındığını, geçici kabulü 21 Ocak 2021'de yapılan ünitenin sorunsuz şekilde çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Enerji Tasarruf Modu