ONLİNE MERKEZİ İZLEME SİSTEMİ PROJESİ



Günümüz bilgi çağı olup özellikle enerji şirketleri için santral bilgilerinin toplanması, analizi ve bu analizler sonucunda işletme ve bakım aksiyonları alınması önemli bir süreç haline gelmiştir. Bu sayede firmalar için verimlilik artışı, emreamadelik ve ekonomik kazançlar yükselmektedir. Dijitalleşmesinin son dönemde kazandığı hız sayesinde veri toplama, analiz, IoT sistemleri, büyük veri analizi, kestirimci bakım, optimizasyon, ekipman ve sistemlerin ömür döngüsü yönetimleri daha da ağırlık kazanmış olup yine bu yöntemlerin en önemlilerinden biri uzaktan izleme ve analizdir. 2008-2012 yılları arasında devam eden BYS Yazılımı projesi ile bu yönde kurumumuzda ilk adımlar atılmış olup kurum bünyesinde çalışmalar 2019 yılından sonra büyük hız kazanmıştır. EÜAŞ’ın dijital dönüşüm sürecinde yönünü, hedeflerini ve stratejisini belirlemek için 2020 yılında EÜAŞ Dijital Dönüşüm strateji Belgesi hazırlanmış ve Haziran 2022 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile yürürlüğe girmiştir. OMİS projesi 2017 yılında Bakım Yönetimi Daire Başkanlığının kurulması ve Strateji Belgesinin kabulü ile hız kazanmış 2021 yılı sonunda atılan imzalarla somut bir proje haline dönüşmüştür.



Proje detayları şu şekildedir: 2018 ve 2019 yıllarında Fransa’da EDF Firmasında yapılan benchmark çalışmaları kapsamında; EDF Hidro Mühendislik merkezi, 1800 MW pompalı depolamalı Grand Maison hidroelektrik santrali, bir doğalgaz kombine çevrim santrali, hidrolik eğitim merkezi ve 1200 ünitenin uzaktan online izlenip ve analiz edildiği sistemleri yerinde incelenmiştir. Ayrıca bu ziyaret kapsamında; bakım yönetim stratejisi, bakıma yönelik insan kaynakları uygulamaları, eğitim, iş akışları ve online izleme ve analiz kabiliyetleri de analiz edilmiştir. Karşılıklı gelişen pozitif ilişkiler neticesinde 2021 yılının Mart ayında EDF ile EÜAŞ arasında teknik işbirliği görüşmelerine başlanmıştır. Görüşmeler neticesinde Fransız Kalkınma Ajansı olan AFD’nin 715.000 € hibe desteği, Avrupa’nın en büyük elektrik üreticisi EDF’in 250.000 € ayni desteği ve EÜAŞ’ın da proje bedelinin %10’una kadar olan ayni katkısıyla 2021 yılının sonu Aralık ayında 3 kurum arasında pilot olarak Online Santral İzleme ve Analiz Sistemi Kurulum çalışması yapılmasına yönelik üçlü işbirliği anlaşması yapılmıştır. Anlaşma Teşekkülümüz adına eski EÜAŞ Genel Müdürü Dr. İzzet ALAGÖZ, EDF adına Mehmet Akın ÖZKAN ve AFD adına Türkiye Direktörü Tanguy DENIEUL tarafından Genel Müdürlüğümüzde imzalanmıştır.



EÜAŞ'ın mühendislik kabiliyetlerinin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı ve bilgi birikimi aktarımına aracılık edeceği düşünülen söz konusu proje ile santrallerimizden anlık olarak basınç, sıcaklık, vibrasyon, salınım gibi santral için hayati önem arz eden veriler alınarak Online Merkezi İzleme Merkezimizde toplanacak ve Büyük Veri Analizi ile de etkin analizler yapılabilecektir. Proje kapsamında 300-400 standart verinin anlık olarak merkeze taşınması planlanmaktadır. Analizlerden elde edilen bu bilgiler sayesinde; ekipmanlarda oluşacak muhtemel arızaların önceden belirlenip arızalar gerçekleşmeden önce gerekli bakım ve onarımların yapılması ve plansız duruşların önüne geçilmesi ile bakım, malzeme ve işgücü maliyetlerinin minimize edilmesi hedeflenmektedir. Santrallerimiz bu sayede maksimum emreamadelik ve en iyi kalite ile kesintisiz elektrik üretimine devam edebilecektir. Santrallerin işletme süreçlerine önemli bir katkı sağlanacaktır.

Online merkezi izleme sistemi ile ayrıca EOS (EÜAŞ Otomasyon Sistemleri) projesi ve iç kaynaklarla gerçekleştirilen Bakım Yönetim Sistemi (BYS) yazılım projeleri sonucunda üretilecek farklı formasyondaki büyük boyutlu ilişkisel veriler kullanılarak büyük veri analizi, makine öğrenmesi ve yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesi de planlanmaktadır. EÜAŞ Dijital Dönüşüm Strateji Belgesi kapsamında belirlenen stratejilere yönelik önemli bazı hedeflerin bu proje ile gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

Karşılıklı bazı teknik ziyaretleri de içeren projede EDF ekibi 4-7 Temmuz 2022 tarihlerinde Deriner Hidroelektrik Santralimize (670 MW, 4 ünite) teknik ziyaret düzenlemiş ve santral SCADA ve sensör sistemlerini yerinde incelemiştir.


30 Ağustos-02 Eylül 2022 tarihlerinde ise EÜAŞ’tan 9 personelin katılımı ile EDF’in Grenoble’da yer alan Alp Bölgesine Benchmark ziyareti düzenlenerek EDF Hydro Enigineering, La Coche Hidroelektrik Santralı (240 MW + 320 MW), E-Monitoring Center ve EDF Hydro Training Center ziyaret edilerek yerinde bilgi edinilmiştir.



Proje kapsamında EÜAŞ'da online veri izleme sisteminin kurulmasına yönelik kavramsal tasarım, veri setinin belirlenmesi, IT kurulumu, personel yetiştirilmesi, teknik ziyaretler, 2-3 uzman personelinin belirli süreler Türkiye'de kalmaları, uzak uzman desteği, Fransa'da online veri izleme merkezi benchmark çalışması, işbaşı eğitimleri ve Deriner Hidroelektrik santralinde pilot kurulum gibi çalışmaları yapacaktır.

Projenin imza töreninde konuşan eski Genel Müdürümüz Dr. İzzet ALAGÖZ; proje kapsamında EÜAŞ’ın EDF’den, EDF’nin de EÜAŞ’dan öğreneceği çok şey olduğunu ifade etmiştir. Alagöz ayrıca; EDF’nin 10 yılı aşkın süredir veri toplama ve analizi konusunda tecrübeleri bulunurken, EÜAŞ’ın da çok daha büyük hidroelektrik santral gücü ile bu alanda değerli bilgi ve tecrübesinin bulunduğunu ifade etmiştir.

OMİS Proje Grubu

Bakım Yönetimi Daire Başkanlığı



Bu sayfa 11 Mart 2024 08:57 tarihinde güncellendi

Enerji Tasarruf Modu