Çevre, Emlak ve Kamulaştırma Daire Başkanı

Murat KANAT



     


 

1. BAĞLI OLDUĞU BİRİM

ÇEVRE, EMLAK VE KAMULAŞTIRMA DAİRE BAŞKANLIĞI

2. ALT BİRİM

Çevre Yönetimi Müdürü, Sürdürülebilirlik ve İklim Müdürü, Emlak Müdürü ve Kamulaştırma

3. VEKALET

Görevlendirme ile belirlenir. (Başkanlığa bağlı İlgili Müdürlükler)

4. GÖREVİN BAĞLI BULUNDUĞU ÜNVAN

EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı

5. TEMEL GÖREV VE SORUMLULUKLAR

5.1. Başkanlığın faaliyetlerini; işbölümü ilkeleri ve mevzuat hükümleri dâhilinde astları arasında dağıtmak, sorumlulukları belirlemek, verilen görevleri benimsetmeye çalışmak ve koordinasyonu sağlamak.

5.2. Yönetim ve organizasyon ilkelerini, birim içindeki pozisyonları, birimler arasında uyumlu ve düzenli bir çalışma ortamının oluşturulmasını sağlamak.

5.3. Yönetimi altındaki faaliyetler ile kuruluşun diğer faaliyetleri arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak.

5.4. Astları ile beraber iş bölümü, görev, sorumluluk ve yetki konularını gözden geçirmek, açıkça anlaşılmasını, gerekiyorsa değişikliklerin yapılmasını sağlamak.

5.5. Başkanlık organizasyonunun yeterlilik ve verimliliğini artırmak ve değişen koşullara uyumunu sağlamak amacı ile organizasyon yapısı ve iş tanımlarına yönelik değişikliklerin yapılmasını sağlamak.

5.6. Başkanlık faaliyetlerinin daha etkin ve rasyonel bir şekilde yürütülmesi için mevcut çalışma yöntemlerini bu yönde geliştirmek, astların bu konudaki önerilerini değerlendirmek, yararlı olanların uygulamaya konulmasına çalışmak.

5.7. Birim evrakı ile ilgili kayıtların tutulmasını, evrakın tertip ve muhafaza edilmesini sağlamak, gelen evrakı özelliğine göre havale etmek ve sonuçlandırılmasını sağlamak.

5.8. Görev kapsamının içine giren kuruluş içi ve kuruluş dışı ilişkileri yürütmek, takip etmek ve sonuçlandırmak.

5.9. Çeşitli ulusal ve uluslararası Kurum ve Kuruluşlarla çevre, emlak ve kamulaştırma konularındaki ilişkileri yürütmek ve bu karşılıklı ilişkileri koordine etmek, bu kapsamda görüş oluşturmak ve talep edilen rapor ve soru belgelerini hazırlamak; ülkemizin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları Şirketimizi ilgilendiren konular dahilinde çevre açısından incelemek ve değerlendirmek; bir AB aday ülkesi olarak, AB’nin enerji ve çevre politikalarını incelemek, gelişmeleri takip etmek, bu çerçevede T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalara Şirketimizi temsilen katılmak.

5.10. İnşa halinde veya işletmede olan enerji üretim tesislerinde yaşanan veya yaşanması muhtemel çevre sorunları için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) bağlamında geniş çaplı etütler yapmak veya yaptırmak; sorunları belirlemeka ve tanımlamak, bu sorunlara çözümler önermek, uygulamayı izlemek ve koordine etmek, sonuçları denetlemek; elektrik üretim tesislerinin yer seçimi faaliyetlerine çevresel değerlendirme bağlamında katılmak, politika belirlenmesinde katkıda bulunmak, saha/teknoloji seçimi, tasarım ve planlama aşamalarında çevresel bakış açısıyla teknik hizmet vermek; fizibilite çalışmalarına katılmak.

5.11. Elektrik üretim planlaması ile görevli birimler arasındaki işbirliğini bir çevre programı çerçevesinde sağlamak suretiyle, Şirketimizin elektrik üretim faaliyetlerini güncel çevre mevzuatını göz önünde bulunduracak şekilde yönlendirmek.

5.12. Yürürlükte olan veya yürürlüğe henüz girmiş bulunan çevre mevzuatının Şirkete yüklediği yükümlülükleri saptamak ve bunların uygulanmasına yönelik çalışmalar yapmak; bu kapsamda, ihale şartnamelerini çevresel kriterler açısından incelemek ve görüş bildirmek, çevre koruma amacıyla kurulan tesislerin yönetmeliklere uygun olarak çalışıp çalışmadıklarını izlemek, işletmelerde kullanılan kimyasallarla ilgili uyarı ve yönergeler hazırlamak ve bunların göz önünde bulundurulması için gerekli çalışmaları yapmak.

5.13. Planlanan projeler için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Çevresel Sosyal Etki Değerlendirme (ÇSED) kapsamında çalışmalar yapmak veya yaptırmak, gerekli teknik ve idari işlemleri koordineli bir şekilde gerçekleştirmek, ÇED ve ÇSED sonuçlarının ve taahhütlerinin hayata geçirilmesi bakımından gerekli izleme ve koordinasyonu sağlamak.

5.14. Elektrik üretim tesislerinin ilgili Daire Başkanlıklarınca hazırlanan ihale şartnamelerini (yeni santral yapımı, rehabilitasyon, elektrofilitre, vb.) çevresel kriterler açısından incelemek, hangi çevresel konuların şartnamelere dahil edilmesi gerektiği konusunda görüş bildirmek.

5.15. Çevre Denetimi Yönetmeliği kapsamında T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve/veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından santrallerimizde yapılan denetimler sonucu düzenlenen raporlar veya idari yaptırım karar süreçlerini yürütmek

5.16. Kuruluşumuzun bağlı işletme ve santralların Çevre İzin ve Lisans süreçlerinin yürütülmesini sağlamak

5.17. Yeşil Mutabakat ve yeşil kalkınma hedefleri kapsamında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası çalışmaları takip etmek, kuruluşumuza gelebilecek yükümlülükleri ilgili daire başkanlıkları ile koordineli bir şekilde yürütmek.

5.18. Elektrik üretim faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyon verilerini tutmak ve sera gazı emisyon raporlarının doğrulama sürecini koordine etmek.

5.19. Sera gazı emisyon azaltımı ve iklim değişikliği etkilerine karşı uyum konularında ulusal ve uluslararası politika belgeleri kapsamında santrallerimizin ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik çalışmalar yapmak/yaptırmak.

5.20. Kuruluşumuza ait İşletmelerde Karbon Ayak İzi ve Su Ayak İzi Hesaplamalarına dair çalışmaları yapmak ve hesaplanan Karbon ve Su Ayak İzi değerlerinin azaltılmasına yönelik iş ve işlemleri yürütmek,

5.21. Emisyon ticaret sistemi başta olmak üzere piyasa temelli mekanizmalar ve ekonomik araçlara yönelik çalışmaları takip etmek, bu çerçevede ilgili Bakanlıklar tarafından yürütülen çalışmalara Şirketimizi temsilen katılmak.

5.22. Çevresel sürdürülebilirlik konularında çalışmalar yapmak ve raporlarını hazırlamak/hazırlatmak.

5.23. Hava kirliliğine neden olan sabit kaynaklı emisyonların yönetimi konusunda sıfır kirlilik hedefleri ile uyumlu politika, strateji ve eylem planlarını takip etmek ve İşletmelerde uygulanmasını sağlamak,

5.24. Teşekkülün görev ve sorumluluğunda bulunan enerji üretim tesisleri ile maden sahalarına isabet eden taşınmazların edinimine ilişkin işlemleri yürütmek, bu alanlarda yapılması gereken imar planlarının yapılmasını sağlamak/sağlatmak

5.25. Yatırımcı birimlerin başvurusu üzerine üretim tesisleri ile maden sahalarına isabet eden sahalara ilişkin Kamu Yararı Kararı / Kamulaştırmaya Başlama Kararı ve gereken durumlarda bu kararların Bakanlık onayını istihsal etmek ve ilgili birimlerin talebi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Makamından Acele Kamulaştırma Kararı alınmasına ilişkin işlemleri yürütmek, gelen talepler doğrultusunda imar planı / harita üretimi / harita teminini sağlamak/sağlatmak.

5.26. İlgili birimlerle birlikte yıllık kamulaştırma ödeneklerini belirlemek.

5.27. Enerji üretim tesisleri ile maden sahalarında kalan ve hazine adına kayıtlı taşınmazlar, mera vasıflı taşınmazlar ile ormanlık sahalara isabet eden taşınmazların kullanımına yönelik işlemleri ilgili mevzuat kapsamında yürütmek.

5.28. Kamulaştırma Kanunu’nun 30.maddesi ve 233 sayılı KHK’nın 54.maddesi kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarından gelen devir talepleri ile ilgili gerekli işlemlerin yürütülmesini sağlamak.

5.29. Özelleştirme kapsam ve programına alınan santrallardaki mülkiyet durumlarının tespit edilmesini sağlamak ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ile koordinasyon içinde çalışılmasını sağlamak.

5.30. Teşekkülün Coğrafi Bilgi Sistemine altlık teşkil edecek verilerin üretimine katkı sağlamak ve kendi biriminde son kullanıcı olarak kullanımın sürekliliğini sağlamak.

5.31. Teşekkülün mülkiyet veya tasarrufunda bulunan taşınmazların envanterinin tutulmasını sağlamak.

5.32. Teşekkülün uhdesinde bulunan üretim tesisleri ile maden sahalarına isabet eden alanlarda gerekmesi halinde Çevre Düzeni Planı ve Mekansal Planların yapımını sağlamak/sağlatmak.

5.33. 2018/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamındaki işlerle ilgili sekretarya işlemlerinin yürütülmesini sağlamak

5.34. Entegre Yönetim Sistemi Politikasına uygun hareket etmekten,

5.35. Kendi sorumluluklarında bulunan birim ve/veya alanlarda yürütülen tüm faaliyetlerin risk – fırsat, çevre boyut ve etki değerlendirmesinin yapılarak onaylanmasından ve önem derecesi yüksek çıkan çevre boyutlarına, risklere ilişkin faaliyetlerin çevre yönetim programına alınmasından ve çevre yönetim programının uygulanmasından,

5.36. Bu değerlendirmeye uygun olarak Çevre Yönetim Programlarının hazırlanmasından, hazırlanan bu programların onaylanarak hayata geçirilmesinden, hedeflere ulaşılabilirliğin kontrol ve analiz edilmesinden ve gerek görülmesi durumunda revize edilmesinden,

5.37. Teknik şartname çerçevesinde alınan ve/veya verilen ürün/hizmetlere ilişkin tüm faaliyetlerde, çevre yönetim sistemini ve gerekli iyileştirmeleri ilgilendiren hususların söz konusu şartnamelerde yer almasını sağlamaktan,

5.38. Yaşam döngüsü yaklaşımının yerine getirilmesini kontrol etmekten,

5.39. Atık Yaşam Döngüsü kriterlerine uygun hareket etmekten,

5.40. Gerekli Çevresel Eğitimleri talep etmekten ve alınan eğitimlerin etkinliğini ölçmekten,

5.41. Çevrenin sürdürülebilirliği açısından alınan kararların uygulanmasını sağlamaktan,

5.42. Çevre Yönetim Sistemi standardı çerçevesinde, Başkanlığın görev ve sorumluluk alanındaki iş ve işlemler ile alakalı uygunluk yükümlülükleri uyum maddesinin gerekliliklerinin yerine getirilmesini sağlamak ve kontrol etmekten,

5.43. Eğitim taleplerini Eğitim Birimine ve/veya ilgili çevre mühendisi/kalite sorumlusu/çevre mevzuat sorumlusuna iletmekten,

5.44. Enerji Yönetim Sistemi ve Bilgi Güvenliği Politikalarına (Kurum Politikalarına) uygun hareket etmekten,

5.45. Enerji verimliliği kriterlerine/uygulamalarına uygun hareket etmekten,

5.46. Çalışanlar, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili aldıkları eğitim ve işverenin bu konudaki talimatları doğrultusunda, kendilerinin ve hareketlerinden veya yaptıkları işten etkilenen diğer çalışanların sağlık ve güvenliklerini tehlikeye düşürmemekle yükümlüdür.

5.47. İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tesis ve binalarda sağlık ve güvenlik yönünden ciddi ve yakın bir Tehlike-Ramak kalma ile karşılaştıklarında ve koruma tedbirlerinde bir eksiklik gördüklerinde, işverene veya çalışan temsilcisine derhal haber vermek.

5.48. İşyerindeki makine, cihaz, araç, gereç, tehlikeli madde, taşıma ekipmanı ve diğer üretim araçlarını kurallara uygun şekilde kullanmak, bunların güvenlik donanımlarını doğru olarak kullanmak, keyfi olarak çıkarmamak ve değiştirmemek.

5.49. Kendi görev alanında, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

5.50. Kendilerine sağlanan kişisel koruyucu donanımı doğru kullanmak ve korumak.

5.51. Yetkili makam tarafından işyerinde tespit edilen noksanlık ve mevzuata aykırılıkların giderilmesi konusunda, işveren ve çalışan temsilcisi ile iş birliği yapmak.

Yukarıda belirtilen çalışmalara gerekli her türlü desteği vermekten sorumludur.

6. YETKİLER

BELGENET, QDMS

7. BİLGİ

7.1. 2872 sayılı Çevre Kanunu

7.2. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu

7.3. 3194 sayılı İmar Kanunu

7.4. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu

7.5. 3213 sayılı Maden Kanunu

7.6. 6831 sayılı Orman Kanunu

7.7. 4342 sayılı Mera Kanunu

7.8. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu

8. BECERİ VE YETENEK

Bilgisayar ve MS Office kullanabilen, planlama, analiz ve raporlama özelliğine sahip. Liderlik vasıflarına sahip, bu vasıflarını etkin olarak kullanabilen, sistemli çalışan, etkin iletişim becerisine sahip, analitik düşünen, yüksek tempolu çalışabilen, ekip çalışmasına yatkın, kendine güvenen, değişime açık, dürüst, çalışkan, insan ilişkileri iyi.

9. YETKİNLİK

Yetkinlikler Görevde Yükselme Yönetmeliğinde belirtildiği şekilde uygulanır.

10. ÖĞRENİM DURUMU

Üniversite mezunu


Bu sayfa 12 Aralık 2024 08:13 tarihinde güncellendi

Enerji Tasarruf Modu