Hedef 2053 Termik Santrallerin Geleceği Çalıştayı Düzenlendi

25 Mayıs 2022
ET6A5173.JPG

GENEL MÜDÜR ALAGÖZ:

BAZI KATILIMCILARIN UĞRUNA HAYATLARINI VERDİKLERİ ÇALIŞMALAR KONUŞULACAK”

 

Hedef 2053 Termik santrallerin Geleceği Çalıştayı Bilgi Teknolojileri Kurumunda başladı.  Enerji alanındaki termik santrallerin güncel durumu ve sektördeki gelişmelerin ele alındığı ve 2 gün sürecek Çalıştayda 5 oturumda 24 sunum gerçekleştirildi. 

 

Çalıştayda konuşan Genel Müdürümüz Dr. İzzet Alagöz gerçekleştirilen çalıştayın önemine değinerek “Burada bazı katılımcıların uğruna hayatlarını verdikleri çalışmalar konuşulacak. Çalıştayın enerji sektörüne ciddi faydalar sağlayacağına inanıyorum” dedi. Karbon emisyonunu düşürme konsundaki çalışmalara değinen Alagöz, “Bugünkü en önemli konulardan biri de bu. Emisyonları nasıl daha da düşürebiliriz, bunu konuşacağız. EÜAŞ olarak 14 üniversite ile birlikte enerji sektörünün ihtiyaçları üzerine çalışmalar yapıyoruz. Hem teknolojiler geliştiriyor hem de insan yetiştiriyoruz” diye konuştu.

 

EMİSYON DEĞERİ SIFIR OLAN SANTRALLER ÜRETEBİLECEĞİZ

“Bacasız Termik Santral” konusundaki çalışmalara değinen Genel Müdür Alagöz, “Yurtdışında kalori değeri yüksek kömür santraller için uygulanmakta olan bu projeyi EÜAŞ olarak biz kendi kömür yapımıza uygun santraller için uyarladık. Artık emisyon değeri sıfır olan termik santraller üretebileceğiz. Biz sadece elektrik üretmiyor aynı zamanda teknolojik olarak da ülkenin gelişimine katkıda bulunuyoruz. Bu çalıştayla da yapmış olduğumuz çalışmaları taçlandırmak istiyoruz.” Şeklinde konuştu. 

 

JENERATÖR FABRİKASI AÇIYORUZ

EÜAŞ’ın Kamu adına devletin santrallerini yönettiğini ifade eden Genel Müdür Alagöz, şöyle devam a-etti: “Şu an 62 santral işletiyoruz. Elektrik üretimi ana hedefimiz. Ülkenin enerji tüketiminin önemli bir bölümünü biz üretiyoruz. Sadece elektrik üretmiyoruz, aynı zamanda yerli üretim konusunda ülkenin kapasitesini artırmaya çalışıyoruz. Yerli türbinin tasarımını tamamladık ve bu yıl sonunda sahaya iniyor. Jeneratör konusunda da şu an kendi ürettiğimiz 4. Jeneratörü üretiyoruz. Hatta sadece üretmiyoruz bu jeneratörlerde Yüzde 20’lik verimlilik artışı da sağladık. Bu yıl sonuna doğru jeneratör fabrikasını da açıp daha seri şekilde jeneratör üreteceğiz. Yerli imkanlarla geliştirdiğimiz santral kontrol ve otomasyon sistemleri noktasında da bugün 20. Santralimizde kurulum yapıyoruz. “

 

ULUSAL ENERJİ GÜVENLİĞİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİNİN ÖNÜNE GEÇTİ

Çalıştaya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kovid-19 salgınından bahsederek “Kovid-19 salgınıyla birlikte küresel ekonomiler yavaşlama, toparlanma ve aşırı ısınma dönemlerini çok hızlı geçirdi. Bir sorun çözülmeden üzerine eklenen yeni sorunlar piyasaların adeta bir şok dalgası geçirmesine neden oldu. Bugün küresel ekonomiler üzerinde enerji fiyatlarından kaynaklı enflasyonist bir baskı hissediliyor. Arz-talep ve fiyatlama kaynaklı sorunlar ülkelerin yeşil ekonomi hedeflerini de bir nebze sekteye uğrattı. Bugün ulusal enerji güvenliği, küresel iklim değişikliği mücadelesinin önüne geçti” diye konuştu. 

 

YENİ SANTRALLERİN NEREDEYSE TAMAMI YENİLENEBİLİRDEN

“Mevcut santrallerimizin daha az emisyonla üretim yapması için gereken temiz enerji yatırımlarını da aralıksız sürdürüyoruz” diyen Bakan Dönmez, yerli ve yenilenebilir enerji kurulu gücün yüzde 65 seviyelerine getirildiğini ifade etti ve “Son yıllarda devreye aldığımız santrallerin neredeyse tamamı yenilenebilir enerji santrallerinden oluşuyor. Enerji bağımsızlığımız için, dışa bağımlılığın azaltılması açısından yerli kaynaklar kritik öneme sahip. Yerli kaynaklarla üretim yapan santrallerimiz bizim adeta güvenlik sigortamız. Jeopolitik gerilimlerin sürekli arttığı, ekonomik çalkantıların sürdüğü bir ortamda kendi öz kaynaklarımızı daha fazla kullanmak zorundayız. Ne üretimini ne iletimini ne de fiyatlandırmasını kontrol edemediğimiz kaynaklarla enerji güvenliğimizin kaderini başkalarının eline bırakamayız. Bu nedenle dış kaynakları kontrol edebileceğimiz orana getirmeye çalışıyoruz. Öngörülemeyen durumlarda sistemin devamlılığına zarar vermeyecek bir seviyeye getirmeye çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

SANTRALLERDE GEREKLİ ÇEVRE YATIRIMLARI YAPILDI

Kömür santrallerindeki emisyon değerleriyle ilgili konulara da değinen Enerji Bakanı Dönmez şöyle devam etti: “Kömür santrallerinin yüksek emisyon değerleri bu alanda ilave adımlar atmamızı zorunlu kılıyor. Yerli kömür santrallerine filtre takılmasını öngören kanunun kabul edilmesinin hemen ardından, gerekli izleme ve takip için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte hareket ettik. Bu süreçte belirlenen 13 termik santralimize gerekli çevre yatırımlarını yapmaları için süre tanıdık. Bugün geldiğimiz noktada söz konusu santrallerin üniteleri ve bacaları mevzuatta belirlenen şartlara uygun hale getirildi.”

 

Görsel Galeri

pagekol
IMG_5634.JPG
ET6A5139.JPG
ET6A5118.JPG
IMG_9074.JPG
ET6A4965.JPG
IMG_9037.JPG
IMG_5907.JPG
IMG_8914.JPG

Enerji Tasarruf Modu