― 11 Haziran 2024
Kurumumuz AFAD tarafından organize edilen TAMP tatbikatına katıldı. Tatbikatta 5 ilde toplam 39 kamu kurumu ve 15 sivil toplum kuruluşundan 7 bin personel yer aldı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığınca, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında 5 ilde tatbikat gerçekleştirildi. 7 bin personelin katıldığı tatbikatta senaryo gereği merkez üssü Gemlik olan Bursa, Kocaeli, Yalova, İstanbul ve Bilecik'i etkileyen 6,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin hemen ardından Bursa Valisi Mahmut Demirtaş başkanlığında AFAD Müdürlüğünde kriz merkezi oluşturuldu.
Tatbikat kapsamında Gemlik'te yıkılan binalarda enkazda kalan yaralılar kurtarıldı. Yalova'da yıkılan 72 binada enkaz altında kalan 335 kişi için ekipler sevk edildi. Sevk edilen arama kurtarma, sağlık ve güvenlik güçleri, enkazdan çıkarılan yaralıların en yakın hastanelere sevklerini sağladı.
TAMP Tatbikatına Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali İşletme Müdürlüğü fiilen katılırken, İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Daire Başkanlığı, Kurumumuz Acil Durum Kriz Yönetimi Merkezinde (KADKYM) video konferans sistemi ile dahil oldu.
DOĞALGAZ HATTINDA ARIZA
EÜAŞ’ın içinde yer aldığı senaryoda ise;
Bursa Doğalgaz Kombine Çevrim Santralini besleyen doğalgaz hattında arıza meydana geldiği için üretim durdu. İşletme Müdürlüğü yetkilileri ilgili kurum ve kuruluşları haberdar ederek santralin tekrar devreye alınması sağladı.
Tatbikat ile;
Afet bölgesinde Elektrik İletim – Dağıtım hatlarında meydana gelen hasarları ve faal olan tesislerin belirlenmesinin sağlanması,
Hasar tespit ekibinden gelen bilgilere göre önceliklerin belirlenerek en kısa sürede afet bölgesinde çalışmaların başlamasınının sağlanması,
Afet bölgesinde Elektrik enerjisinin sürekliliğini sağlanması,
Hasar görmeyen elektrik hatlarının ve trafoların kademeli olarak devreye alınmasını sağlanması,
Geçici barınma alanlarının enerjilendirilmesini sağlanması,
İhtiyaç duyulan alanlara mobil jeneratör ile enerjilendirme sağlanması,
Doğal gaz kaçak arama ekibi tarafından afet bölgesinde muhtemel doğal gaz sızıntılarının yerlerinin tespit edilmesinin sağlanması,
Hasarların ve/veya arızaların en kısa sürede tamiratlarının yapılarak sistemin devreye alınmasının sağlanması,
Önem sırasına göre tesislerin ve konutların gaz ihtiyacının karşılanması amaçlandı.